Oculus Quest school

Welke Virtual Reality brillen voor mijn school?

In dit artikel wil ik graag meer delen over de keuze van VR brillen. Als school doe je immers een investering en hiervoor is het prettig om een juiste overweging/keuze te maken. Hopelijk helpt je dit bij een beslissing om ook met Virtual Reality aan de slag te gaan!

Onderstaand artikel is geschreven in februari. Hierbij een korte toevoeging over het laatste nieuws van Facebook (Meta) over het inloggen via een Facebook profiel. Op 28 oktober 2021 is bekend gemaakt dat de Quest2 in de toekomst ook zonder een persoonlijk FB profiel gebruikt kan worden. Dit is goed nieuws voor scholen in verband met privacy en aankoop van Virtual Reality brillen. Echter is het tot op heden nog steeds nodig om creatief te zijn. Lees hierover onderstaand artikel.

Allereerst, stel jezelf 3 vragen voordat je gaat starten met Virtual Reality:

 1. Welk vak wil je als eerste verrijken? (aanbod)
 2. Hoe zorg ik voor draagvlak binnen het lerarenteam?
 3. Welke VR brillen kiezen we?

Heel vaak krijg ik de vraag van scholen, welke VR brillen moeten we kiezen? Op dit moment is het antwoord eenvoudig: kies voor de Oculus Quest 2.

Nee, ik heb geen aandelen hierin :). Maar op dit moment heeft deze VR bril de beste prijs/kwaliteit verhouding. De bril is immers stand-alone (geen kabels), met controllers (voor je handen) en de resolutie van het beeld is goed. Ook zijn de brillen van stevige kwaliteit en heeft het dus zelden mankementen.

Duidelijk verhaal hoor ik je denken. Nog niet helemaal. Er zijn immers 2 versies van de Oculus Quest 2, waar je voor kunt kiezen. Een consumenten versie en een Business versie.

Voordat je tot aankoop overgaat is het belangrijk om hier nog even bewust van te zijn. Op die manier maak je een weloverwogen beslissing. Daarom hierbij beide opties:

Oculus Quest 2 – Consumenten versie

Oculus is een bedrijf waar Facebook (inmiddels Meta) eigenaar van is. Ja daar heb je ze weer… Facebook ziet Virtual Reality immers als next step binnen het sociaal medium. Dit is handig om te weten, want ze doen er alles aan om de consumenten versie betaalbaar te maken voor zoveel mogelijk consumenten. Hierdoor is de prijs zeer scherp voor een mooi product.

Bij een consumenten versie dien je als consument wel een individueel profiel aan te maken. Dit betekent dat je via een FB profiel moet inloggen om de VR bril te gebruiken.

Als school uiteraard niet handig als leerlingen allemaal een profiel moeten aanmaken. Maar wat is wel mogelijk? Het is ook mogelijk om één (schaduw)persoon binnen de school een FB profiel aan te laten maken, die vervolgens gekoppeld is aan diverse VR brillen. Dit profiel dient minimaal te voldoen aan voornaam, achternaam en geboorteplaats. Zie uitleg op de Oculus website.

Uiteraard niet helemaal de wens van Facebook, maar wel een manier om binnen de regels toch gebruik te maken als school van de consumentenversie. Sommige scholen kiezen er dus voor om één schaduwaccount te laten aanmaken en hierdoor de consumentenbril te kunnen gebruiken.

Voordelen consumentenversie:

 • Eenmalige investering, lagere kosten
 • Toegang tot app store met waardevolle apps

Nadelen consumentenversie

 • Verplicht om met een FB profiel in te loggen
 • Leerlingen hebben toegang tot niet educatieve apps

Oculus Quest 2 – For Business versie

De For Business versie is eigenlijk dezelfde VR bril, alleen in dit geval betaal je een licentie per bril. Deze licentie maakt het mogelijk om als school in te loggen als organisatie. Je hoeft dus geen individueel FB profiel aan te maken. De kosten voor deze licentie per bril, bedraagt jaarlijks €150 euro. Daarnaast dien je gelijktijdig een 256 GB bril aan te schaffen bij Oculus. De kosten hiervoor bedragen omgerekend €515,- euro per bril. In jaar 1 dus in totaal per bril €515,- euro + €150,- euro = €665,- euro (799 dollar) Lees hierover meer op de website van Oculus for Business.

Kortom: de bril is hetzelfde maar de licentie erbij biedt enkele voordelen.

De licentie maakt het immers mogelijk om alle brillen in één account te beheren. Dit account maak je dus aan als organisatie en niet als individu. Hierdoor kun je een update eenvoudig in één keer doorvoeren en heb je minder privacy uitdagingen. Ook is er 24/7 een helpdesk beschikbaar vanuit Oculus wanneer er problemen optreden met je brillen. Wel handig als je dus veel VR brillen in beheer hebt. Tegelijkertijd zorgt het echter ook voor extra kosten.

Wanneer je start met een licentie en deze niet verlengt, dan kun je de VR bril wel weer gebruiken als consumenten bril.

Voordelen for Business versie

 • Geen individueel FB probiel nodig voor aanmelden
 • Lege bril met enkel educatieve apps die je er zelf opzet (geen afleiding)
 • Makkelijk updaten vanuit één account

Nadelen

 • Jaarlijkse kosten per VR bril
 • Geen toegang tot app store met waardevolle apps

Heb je nog vragen hierover of wellicht toevoeging voor het artikel ‘Welke VR brillen voor mijn school?’, dan kun je altijd even contact met me opnemen via 0629990240.

VR groeten,

Tom Aerts
tom@vrinschool.nl
0629990240

© Copyright - VRinSCHOOL © 2017 | PSV-laan 81, 5616 LX Eindhoven | KVK-nummer 58404538 | BTW nummer NL002312125B67 - Privacy en cookiebeleid
× Hoe kan ik je helpen?