Kennishub

Aardrijkskunde in VR: een reis door de klimaatzones

Geschreven door Bart Loomans | Apr 7, 2025 11:13:46 AM

“We kregen van meerdere scholen terug dat er voor algemene vakken nog weinig VR-content beschikbaar is,” vertelt Martijn. “Binnen het platform lag de focus tot nu toe vooral op praktijkgerichte vakken.”

Die feedback zette het team aan het denken. Uit een enquête onder scholen die al gebruikmaken van het leerplatform, kwam het vak aardrijkskunde als duidelijke kans naar voren — en specifieker nog: het leren herkennen van verschillende klimaatzones.

“Docenten gaven aan dat leerlingen dit onderwerp lastig vinden in de reguliere lessen,” vertelt Martijn. “Dat gaf ons de aanleiding om ons ook te richten op algemene vakken.”

Een wereldreis vanuit de klas

Samen met aardrijkskundedocent Bart van de Hurk werden de leerdoelen, het script en de opdrachten opgesteld. Daarna kon de ontwikkeling echt beginnen.

“De eerste twee weken staan altijd in het teken van voorbereiding,” legt Martijn uit. “We bepalen dan wat de inhoud wordt, welke vragen er komen, en hoe de visuele stijl eruitziet. Daarna kon ik direct met een eerste demo aan de slag.”

Voor deze module ontstond het idee om leerlingen een virtuele wereldreis te laten maken. Vanuit een futuristisch ruimteschip zweven ze boven de aarde. Door de wereldbol te draaien, kiezen ze een locatie en belanden ze in een specifiek klimaatgebied.

“Op elke plek krijgen ze een vraag over dat klimaat. Beantwoorden ze die goed, dan verdienen ze een polaroidfoto. Aan het einde van het level plakken ze alle verzamelde foto's op een grote kaart. Zo zie je wat je al ontdekt hebt — én hoe goed je het hebt gedaan.”

Dichtbij de werkelijkheid

Om de verschillende klimaatzones zo realistisch mogelijk in beeld te brengen, koos Martijn voor 360-graden foto's in plaats van volledig 3D-geanimeerde omgevingen.

“We willen dat leerlingen echt het gevoel krijgen daar te zijn. En dit combineren we met veel interacties, want de  basis is en blijft actief leren".

Na het verzamelen van beeldmateriaal begon het coderen en testen. Martijn ontwikkelde de ruimteschipomgeving, een control-room en de interactieve vragen.

“Daarna begint een continu proces van testen — intern met collega’s, maar ook met groepen leerlingen. Hun feedback is enorm waardevol.”

 

Kijken én doen

Martijn is trots op het eindresultaat. “We hebben een goede balans gevonden tussen kijken en doen. Veel VR-ervaringen met 360-foto’s zijn vooral visueel — je kijkt rond, en dat is het. Wij wilden meer interactie. Door leerlingen echt iets te laten doen, zoals objecten verplaatsen of keuzes maken, wordt het een ontdekkingsreis. En dat maakt het leerzamer én leuker.”

De leermodule: Klimaatzones is vanaf 20 april beschikbaar in het VRinSCHOOL leerplatform.

Wil je ook de maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.